Targi Smaki Regionów 2019, Festiwal Azjatycki –  Smaki Regionów Azji na MTP [ZDJĘCIA, FILM]

Od soboty 28 września do poniedziałku 30 września na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbywają się Targi Smaki Regionów 2019

Wyjątkowe wydarzenie dla osób, które odżywiają się zdrowo i cenią produkty od lokalnych dostawców. Na targach SMAKI REGIONÓW znajdziesz ekologiczną, certyfikowaną żywość z całej Polski. To unikalny moment na poznanie wszystkich regionalnych potraw i produktów, stanowiących dziedzictwo kulinarne, które są przygotowywane według dawnych receptur i filozofii slow.


Targi Smaki Regionów to wydarzenie, które zrodziło się z potrzeby promocji produktów lokalnych z oznaczeniami geograficznymi oraz tych, które stanowią kulinarne dziedzictwo naszego kraju. To właśnie na nim prezentowane są kulinarne rarytasy z niemalże każdego zakątka naszego kraju: gzik i oscypki, kaszanka po kaszubsku i krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły czy pstrągi z najczystszych warmińskich jezior. Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie, wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia, domowe ciasta i ciasteczka. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny – targi co roku przyciągają do Poznania kilkadziesiąt tysięcy smakoszy. Targi Smaki Regionów to uczta dla koneserów. Tu dawne przepisy odkrywane są na nowo. Tu można też kupić żywność ekologiczną, bez konserwantów i innych zbędnych chemicznych dodatków, przygotowane często przez małe rodzinne manufaktury, którzy pracują na produktach dostarczanych przez lokalnych rolników.

Festiwal Azjatycki –  Smaki Regionów Azji na MTP
Dymiące tajskie stragany, świeże japońskie sushi czy indyjska aromatyczna pakora? A może gruzińskie chaczapuri czy libański tabbouleh? Smaki Regionów Azji to wyjątkowo pyszna podróż!

W Poznaniu w dniach 28 i 29 września zapachniało trawą cytrynową, imbirem i ostrym chilli. Będzie marynowana rzepa i czarny sezam, domowe curry z chrupiącymi warzywami i świeżą kolendrą, zupa pho i wietnamskie kanapki bahn mi.

Nie brakowało również dań kuchni koreańskiej oraz malezyjskiej jak i naturalnych azjatyckich kosmetyków oraz dodatków związanych z kulturą azjatycką.

(Visited 117 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz