XX JUBILEUSZOWY – Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny w Pniewach [ZDJĘCIA]
Za nami XX – JUBILEUSZOWY – Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny. W tegorocznym konkursie wzięło udział 14 uczniów ze szkół w: Bolechowie, Objezierzu, Poznaniu, Szamotułach, Swarzędzu, Świebodzinie oraz Pniew. Uczestnicy zmagali się w dwóch kategoriach: na słono „Terriny” oraz na słodko „Tarty i tartaltki”.
Młodych kucharzy oceniało Jury w składzie:
Krystian Szopka – przewodniczący w kategorii zakąski, executive chef w restauracji Piano Bar w Starym Browarze w Poznaniu;
Paweł Mieszała – przewodniczący w kategorii desery, właściciel firmy cukierniczej Pawlova w Luboniu;
Maciej Różański – właściciel firmy usługowej RAMONA w Nowym Tomyślu;
Eryk Sobisiak – cukiernik z cukierni „Capri” w Pniewach;
Krzysztof Beyga – właściciel smażalni ryb „Nad stawem” w Przyłęku/k Nowego Tomyśla;
Urszula Sawczyn – doświadczony nauczyciel zawodu, pasjonatka cukiernictwa.
Po zaciętej rywalizacji i burzliwych obradach, Jury przyznało następujące miejsca:
W kategorii Teriny:
I miejsce Adam Jagusiak z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu, przygotowany przez Daniela Woźnickiego, za potrawę „Terrina z królika z sosem blue cheese w towarzystwie kasztanów”
II miejsce Daniel Kuczenrajter z Zespołu Szkół nr 3 w Szamotułach, przygotowany przez Władysławę Łuczak, za potrawę „Terrina z surrimi”
III miejsce Dominika Lewandowska z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu, przygotowana przez Urszulę Nater, za potrawę „Kolorowy świat”
W kategorii Tarty i tartaletki:
I miejsce Sandra Borowska z Zespołu Szkół im. A. Mickiewicza w Objezierzu, przygotowana przez Małgorzatę Ewertowską, za potrawę „Dla niej i dla niego”
II miejsce Karolina Pawłowicz z Zespołu Szkół im. E. Sczanieckiej w Pniewach, przygotowana przez Beatę Kalembę, za potrawę „Tajemnica letniego ogrodu”
III miejsce Oliwia Kin z Zespołu Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu, przygotowana przez Daniela Woźnickiego, za potrawę „Tarta Mojito z malinami”.
„Konkurs przebiegał w sympatycznej atmosferze, zdrowej rywalizacji. Należy wspomnieć, że wśród zaproszonych osób miło nam było gościć panią Danutę Porwich – doświadczonego nauczyciela zawodu w naszym Zespole Szkół, która była inicjatorką Międzyszkolnego Konkursu Gastronomicznego” – relacjonuje Małgorzata Krzowska-Figiel. Podczas gdy młodzi kucharze zmagali się ze swoimi zadaniami, opiekunowie sympatycznie spędzali czas w klimatycznej herbaciarni „Judyta” w Pniewach, w doskonałym towarzystwie właścicielki, pani Edyty Malinowskiej.
Organizowany od 20 lat Konkurs to miejsce, gdzie spotykają się corocznie prawdziwe talenty kulinarne, miejsce w którym doświadczenia wymieniają nie tylko uczniowie, ale również nauczyciele i absolwenci naszej szkoły, także miejsce gdzie młodzi adepci sztuki kulinarnej realizują swoje marzenia i pasje. Świetna organizacja i sprawny przebieg to zasługa Zespołu Gastronomicznego pod skrzydłami Małgorzaty Krzowskiej-Figiel, Kierownika Szkolenia Praktycznego w Zespole Szkół w Pniewach i głównego organizatora konkursu oraz nauczycieli
Fot. Agnieszka Msiiewicz
Źródło: zespolszkolpniewy.pl/ Zespół Szkół im. E. Sczanieckiej w Pniewach/ facebook