Młodzież z klas gastronomicznych na warsztatach świątecznej kuchni wielkopolskiej w The Kitchen – studio kulinarne w Poznaniu
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia – czas smakowitych potraw, pachnących wypieków, ubierania choinki, dekorowania domów i wspólnego kolędowania.
Z tej okazji uczniowie klas gastronomicznych z Zespołu Szkół im. E. Sczanieckiej z panią Moniką Wolską i panią Anną Chojnacką wybrali się do The Kitchen studio kulinarne w Poznaniu, by pod okiem szefa kuchni, pana Krystiana Szopki, wziąć udział w warsztatach świątecznej kuchni wielkopolskiej.
Podzieleni na trzy zespoły ugotowali aromatyczną zupęgrzybową, esencjonalną zupę rybną i pyszny barszcz. Nauczyli się, jak przygotować zaparzane ciasto do pierogów i wykonali pierogi z trzema rodzajami farszu: tradycyjnym z kapusty i leśnych grzybów, mięsnym z łopatki wieprzowej oraz z pieczonej kaczki. Młodzież wyfiletowała też i usmażyła karpia.
Spotkanie zakończyło się wspólną degustacją przygotowanych potraw. Szef kuchni, dodajmy, że to absolwent naszej szkoły, pochwalił młodzież za zaangażowanie i umiejętności. Wszyscy orzekli, że takich spotkań chcieliby więcej.
A.Chojnacka