W Szpitalu Powiatowym w Szamotułach funkcjonował program ,,Dobry posiłek w szpitalu”
Smaczniejsze posiłki w szpitalach
W Szpitalu Powiatowym w Szamotułach funkcjonował program ,,Dobry posiłek w szpitalu”, który wzbogacał potrawy o produkty wysokiej jakości, a same dania były bardziej kolorowe, smaczniejsze i zróżnicowane. Szpitale zwróciły się do Ministerstwa Zdrowia z prośbą o przedłużenie projektu. Udało się! MZ przedłużyło program, dlatego nasz szpital podpisał umowę na następne pół roku.
Program zyskał uznanie pacjentów i personelu. Specjalnie dla jego potrzeb zatrudniono dodatkową dietetyk, która układa 8 różnych jadłospisów. Na zlecenie lekarza Pani Dietetyk udziela dodatkowych konsultacji. Pacjenci mają indywidualnie dostosowaną dietę, co przyśpiesza proces leczenia. Posiłki są prezentowane codzienniena specjalnie stworzonej stronie internetowej Pilotaż ,,Dobry posiłek w szpitalu” | Szpital Szamotuły (szamotuly.med.pl)
– Jako specjalista bardzo się cieszę, że program został przedłużony. Odpowiednio zbilansowany jadłospis w szpitalu bezpośrednio wpływa na zdrowie i rekonwalescencje pacjentów. Żywienie dostosowane pod aktualny stan organizmu jest ważnym elementem zdrowia w szpitalu i poza nim. Pacjenci widząc takie posiłki uczą się też jak powinno się jeść. Edukacja żywieniowa w Polsce jeszcze kuleje, więc każda rzecz mała lub większa, które edukuje społeczeństwo jest na wagę złota. Mam nadzieję, że utrzymamy w Polsce taki poziom żywienia w szpitalach jaki mamy dzięki temu programowi na wiele lat – mówi dietetyk, psychodietetyk mgr Aleksandra Kotlarz-Woźniak.