Przyszli cukiernicy

Przyszli cukiernicy

Do pleszewskiego Centrum Kształcenia i Wychowania OHP zawitała młodzież, która uczy się tam fachu cukiernika. Dziewięć osób wydelegowanych przez Komendę Główną OHP pochodzi z województwa łódzkiego i kujawsko-pomorskiego.


Na początku września wszyscy staną przed komisją egzaminacyjną, która będzie sprawdzała czego się nauczyli podczas kursu.

Młodzież ma możliwość zdobycia nowych umiejętności dzięki projektowi „Ginące zawody pomysłem na przyszłość”, który realizują Ochotnicze Hufce Pracy. Jego zadaniem jest uchronienie przed zapomnieniem tradycyjnego rzemiosła i rękodzieła. Ale nie tylko.
– W kursie wzięły udział osoby, które już posiadają umiejętności m.in. w zawodzie kucharza. Zawód cukiernika jest zawodem pokrewnym, więc zdobyte kwalifikacje jeszcze bardziej podniosą ich wartość na rynku pracy. A dziś dla pracodawców tzw. pracownicy wielofunkcyjni są na wagę złota. I my realizując ten projekt wychodzimy im na przeciw.- wyjaśnia Krystian Piasecki, dyrektor CKiW w Pleszewie.

Osoby biorące udział w szkoleniach musiały mieć ukończone 18 lat. Każda z nich uczyła się podstaw obowiązujących w cukiernictwie nie tylko w teorii, ale przede wszystkim w praktyce.

– Dobry cukiernik to taki, który potrafi upiec ciasto nie tylko na podstawie gotowego przepisu. Najlepsi fachowcy potrafią modyfikować receptury ale i też tworzyć własne. I tego właśnie uczyli się nasi podopieczni. Spod ich ręki wychodzą więc nie tylko tradycyjne torty, serniki czy babki ale i ciasta według własnych pomysłów.- uzupełnia Żaneta Pawlak, kierownik warsztatów szkoleniowych CKiW OHP.

Jednak nie samą nauką kursanci żyją. Czas wolny spędzają m.in. na krytym basenie i w kręgielni. Oprócz tego odbywają też wycieczki krajoznawcze. W ostatnich dniach odwiedzili zamek i park w Gołuchowie.



Ten pokaz slajdów wymaga włączonego JavaScript.







(Visited 54 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz