Mikołaj Rey w Olandii o smakowych walorach czerwonych superowoców – truskawek, malin i agrestu [ZDJĘCIA, FILM]

W miniony piątek 19 czerwca w Ośrodku Wypoczynkowym Olandia  w miejscowości Prusim, odbyło się bardzo ciekawe spotkanie dotyczące owoców sezonowych czerwonych, które właśnie w tym okresie królują na polskich stołach. O wyjątkowym smaku tych owoców w kuchni z wielką pasją, nie tylko opowiadał, ale prezentował w kulinarnych aranżacjach najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy Mikołaj Rey, szef kuchni, potomek Mikołaja Reja – ojca literatury polskiej, urodzony we Francji, polski entuzjasta. Uczestnik MasterChef (I edycja), ekspert Dzień Dobry TVN.


Mikołaj Rey wspólnie z Marcinem schubertem dla gości spotkania przygotowali:

Startery:

  • Sałatka słodko-słona z bundz / śmietana / młody szpinak / mięta / szczaw / truskawki
  • Spring rolls (rolki wiosenne) sałata lodowa / chrupiące warzywa / pesto bazyliowe / czarnuszka / truskawki

Drugie dania:

  • Pierś z kaczki / sos malinowy / ziemniaki „gratin dauphinois” (zapiekanka ziemniaczana)
  • Noga z kaczki „confit” (długo i wolno gotowana w własnym tłuszczu / sos z porzeczki i agrestu / ziemniaki „Sarladaise” (smażone w kaczym tłuszczu z czosnkiem i świeżą pietruszką)
  • Troć lub łosoś w papilocie z julienne z warzyw z sosem z truskawek i limonki
  • Pierogi z gęsiną i sosem z czarnej porzeczki i agrestu
  • Ewentualnie pierogi na słodko z czerwonymi owocami z kwaśną śmietaną na słodko i emulsją np. z mięty.

Deser:

  • Tarta krucha / pasta pistacjowa / krem patissière / świeże maliny

Podczas piątkowego spotkania zaprezentowano szeroki wachlarz zastosowania czerwonych owoców w potrawach tradycyjnych i bardziej nowoczesnych. Całe menu przygotowane zostało z czerwonymi owocami, od startera przez drugie dania mięsne i rybne, talerz serów, deser i przetwory. Połączenia smaków i dekoracja potraw.

Na spotkanie zaprosili plantatorzy owoców jagodowych oraz liderzy branżowych organizacji:

  • Witold Boguta– Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw,  realizujący projekt „Czas na polskie superowoce!”
  • dr Janusz Andziak – Prezes Stowarzyszenia Plantatorów Truskawki
  • Aleksandra i Mariusz Pietruszkowie– OVOC Farma Owocowa – producenci znakomitych polskich malin i truskawek 
  • Barbara i Bogusław Wilk – plantatorzy agrestu

Olandia

Urokliwe miejsce w wielkopolskiej Krainie 100 Jezior, Sierakowskim Parku Krajobrazowym i w otulinie Puszczy Noteckiej. XVIII wieczne zabudowania folwarku. Dbałości o historyczne dziedzictwo umiejętnie łączona z nowoczesnym podejściem w zakresie obsługi i rozwiązań ekologicznych. Idealne miejsce by poznać historię owoców i degustować je w różnych aranżacjach. 

Partnerzy 

„Czas na polskie superowoce!” to wspólny projekt producentów owoców jagodowych. Integruje środowiska plantatorów truskawek, malin, agrestu, jagody kamczackiej, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i MiniKiwi.

Projekt współtworzą:

  • Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw – lider 
  • Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki
  • Polskie Stowarzyszenie Plantatorów Porzeczek
  • Stowarzyszenie Plantatorów Borówki (SPBA)
  • Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi
  • Krajowe Zrzeszenie Plantatorów Aronii ARONIA POLSKA Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej

Po raz pierwszy połączono siły by pokazać kulinarne walory pierwszych sezonowych owoców – truskawki, maliny, agrestu. To jest dobry czas na polskie superowoce!

#PolishSuperFruits

Fot. Maciej Kasprzak / Wielkopolskamagazyn.pl

(Visited 211 times, 1 visits today)

Dodaj komentarz