Kolejny produkt z wielkopolski chroniony certyfikatem UE
Kiełbasa biała parzona wielkopolska trafiła na unijną listę nazw chronionych produktów. Starania o przyznanie certyfikatu trwały kilka lat. Od teraz Wielkopolanie mogą szczycić się kolejnym symbolem dziedzictwa kulinarnego.
białej parzonej jedynymi składnikami mogą być mięso wieprzowe, sól, pieprz, czosnek i majeranek.
– Bardzo cieszymy się z tego sukcesu, gdyż to właśnie Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu składała wniosek o przyznanie tego certyfikatu. „Biała” weszła do ekskluzywnego grona produktów, których jakość i smak jest gwarantowany, a producentów chroni przed nieuczciwymi konkurentami, wypuszczającymi na rynek podróbki. – mówi Marzena Rutkowska-Kalisz, rzecznik poznańskiego WIR-u.
Kiełbasa biała parzona z wielkopolski jest 39. produktem, który trafił na unijną listę. Jej tradycja sięga XIX wieku, kiedy to Wielkopolska słynęła z hodowli trzody chlewnej
i wyrobów przygotowywanych z mięsa wieprzowego.
Inne chronione certyfikatem specjały z naszego regionu to m.in. słynne rogale świętomarcińskie, ser smażony wielkopolski czy andruty kaliskie. Na polskie stoły powróci także golonka peklowana, regionalny przysmak miłośników mięsa. Dzięki wyłączeniu jej spod rygorystycznych unijnych przepisów niebawem znów będzie można kupić ją w sklepach.
Monika Marciniak/biuro prasowe/ poznan.pl