Jarmark atrakcji z rybą i piernikiem

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Ryby oraz Smak Piernika będą jedną z atrakcji tegorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego, który tradycyjnie odbędzie się w Szreniawie. 15 grudnia w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego  na wszystkich czeka mnóstwo niespodzianek, w tym wiele kulinarnych.

 – Powiat poznański słynie z różnych smaków i my te smaki chcemy promować – zaprasza do Szreniawy starosta poznański, Jan Grabkowski.

Nie tak dawno, również w Szreniawie, rozstrzygnięty został konkurs na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego – Smak Pyry.


– 15 grudnia będziemy wybierać najlepsze potrawy z ryb oraz pierników, a więc dań mocno  kojarzących się ze świętami. Nasze konkursy mają na celu wyłonienie i nagrodzenie najlepszych produktów i przetworów pochodzących z terenu powiatu poznańskiego – tłumaczy Jan Babczyszyn, producent konkursów.

Kto może wziąć udział w tych kulinarnych wyzwaniach? Producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne. Potrawy będą oceniane w kilku kategoriach.

– Z ryb będzie to zupa, ryba faszerowana, ryba w galarecie i rybne przekąski, a z pieników – piernikowe bloki i małe pierniczki – dodaje J. Babczyszyn. –  Promowanie najlepszych smaków powiatu poznańskiego, to początek większego projektu, ponieważ już wkrótce do życia zostanie powołany Szlak Kulinarny Powiatu Poznańskiego.

Jego centrum będzie się znajdować w rewitalizowanym i rozbudowywanym obecnie dworze w Skrzynkach. Ma on zostać oddany do użytku na przełomie 2020/21 roku.

– To właśnie w tym miejscu będzie się znajdowało wszystko to, co związane z kulinariami i powiatem poznańskim. Chcemy na przykład, aby z tego ośrodka korzystali uczniowie prowadzonych przez nas szkół. W kilku placówkach kształcimy kucharzy – mówił Jan Grabkowski.

Konkursy na Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego Smak Ryby oraz Smak Piernika będą częścią tradycyjnego Jarmarku Bożonarodzeniowego. – Nasza impreza nawiązuje do jarmarków średniowiecznych, które miały przede wszystkim charakter handlowy. Każdy będzie mógł zatem dokonać przedświątecznych zakupów. Odbędą się także różnego rodzaju warsztaty i zajęcia, przedstawienie dla dzieci, koncert kolęd– zapewnił Jan Maćkowiak, dyrektor Muzeum w Szreniawie.

Jarmark zaplanowano na niedzielę, 15 grudnia, w godz. 10.00-16.00. Rozstrzygnięcie konkursów i ogłoszenie laureatów nastąpi tuż przed jego zakończeniem. Potrawy oceniać będzie kapituła, w skład której wejdą krytycy kulinarni, eksperci smaku i znawcy kuchni. Regulaminy obu konkursów oraz karta zgłoszenia na www.powiat.poznan.pl

powiat poznański 

(Visited 24 times, 2 visits today)

Dodaj komentarz