Czy jadłeś już lodoviki i kwiaty w sorbecie? Takiej lodziarni jeszcze w Polsce nie było!

Stary Browar po raz kolejny udowadnia, że nawet temat tak prozaiczny jak lody w lecie można wznieść na wyżyny. Wyjątkowy lodowy pop-up Lodovnia pojawił się właśnie na Dziedzińcu Sztuki i zostanie tu do końca września.


 Lody marchewkowo-jabłkowe, sorbet z hyćki z nalewką z kwiatów czarnego bzu, arbuz z miętą, rabarbarowe, mascarpone z kajmakiem, lody bez glutenu, laktozy oraz cukru, wysokobiałkowe dla sportowców i wegańskie. Do tego autorskie lodoviki czyli francuskie makaroniki z lodami, lody z jadalnymi kwiatami i w kolorowych, smakowych wafelkach. To wszystko w wyglądającej jak pojazd kosmiczny lodziarni autorstwa znanej pracowni, ręcznie zrobione na produktach pełnych witamin, najwyższej jakości.

 Lodovnia to autorski koncept Anety Dawidzińskiej-Goli, znanej fanom slow foodu i lokalnej, ekologicznej żywności z „Projektu Kuchni” czy „Zielonej Spiżarni”. Mobilny lokal z nietypową elewacją pokrytą niemal tysiącem białych stożków przypominających rożki do lodów stworzyli projektanci z cenionej i nagradzanej poznańskiej pracowni mode:lina. Nie sposób przejść obok niego obojętnie!

W ofercie znaleźć można smakowe wafelki w różnych kolorach oraz trzy rodzaje lodów – tradycyjne, rzemieślnicze w kolorowych wafelkach, sorbety na patyku z kwiatami i owocami oraz tak zwane lodoviki. Te ostatnie to autorski pomysł, łączący kolorowe, francuskie makaroniki z doskonałymi, ręcznie robionymi lodami i owocami. „Tych ostatnich spróbować można tylko w Starym Browarze, ponieważ lodoviki to nasz autorski pomysł. Wszystkie lody przygotowywane są ręcznie, z najlepszych składników. Wyróżniają się nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wysoką jakością produktów” – mówi pomysłodawczyni i właścicielka Lodovni, Aneta Dawidzińska-Gola.






(Visited 847 times, 1 visits today)

Leave a Reply