Złodzieje mięsa w rękach Policji

Policjanci Wydziału Kryminalnego zatrzymali trzech mężczyzn podejrzanych o dokonanie kradzieży mięsa z Masarni w Radawnicy. Tylko jednego dnia ukradli 125 kilogramów mięsa wartości blisko 1800 złotych. Grozi im do 5 lat więzienia.


4 grudnia 2017 r. w Radawnicy o godzinie 23:40 policjanci zatrzymali do kontroli osobowego VW Polo. Pojazdem jechało dwóch braci 23 i 29-latek, z których młodszy był pracownikiem Przetwórni Mięsa w Radawnicy.

Podczas przeszukania auta, w bagażniku policjanci znaleźli cztery worki jutowe z zawartością 125 kilogramów mięsa wieprzowego – karkówki, żeberek, łopatki, wartości blisko 1800 złotych.

Ponieważ do złotowskich policjantów docierały sygnały o trwających od kilku miesięcy kradzieżach mięsa na terenie Masarni w Radawnicy, obaj mężczyźni zostali zatrzymani i przewiezieni do złotowskiej komendy.

Jak się okazało, zatrzymanie na gorącym uczynku obu mężczyzn było początkiem pracy policjantów z Wydziału Kryminalnego. W ciągu kolejnych kilku godzin zatrzymano trzecią osobę związaną z procederem kradzieży mięsa.

Policjanci ustalili, że 23-letni pracownik masarni przygotowywał i wynosił mięso, które następnie przekazywał swoim kompanom, zajmującym się „wywózką” mięsa. Worki z mięsem przerzucano przez ogrodzenie lub pakowano do samochodu bezpośrednio na parkingu masarni.

Sprawa ma charakter rozwojowy. Zatrzymani mężczyźni to mieszkańcy gm. Lipka, Jastrowie i Złotów w wieku 23 i 29 i 34 lat. Straty, jakie poniosła firma w wyniku ich przestępczej działalności tylko jednego dnia, kiedy dokonali kradzieży 125 kg mięsa to blisko 1800 złotych. Zebrany w sprawie materiał pozwolił na przedstawienie zarzutów podejrzanym. Za popełnione przestępstwa mężczyznom grozi do 5 lat więzienia.


Czytaj również …




(Visited 712 times, 1 visits today)

Leave a Reply