Kącik kawowy w sklepie spożywczym – jak wykorzystać go w swoim biznesie?

Sprzedaż kawy na wynos to bardzo rentowna usługa, wzbudzająca coraz większe zainteresowanie właścicieli sklepów spożywczych. Aby włączyć ją do oferty swojego lokalu, nie trzeba samodzielnie tworzyć strefy kawowej. Można zdecydować się na wynajem gotowego, kompleksowo wyposażonego kącika kawowego. Jak to zrobić i jak najlepiej wykorzystać taki kącik w swoim sklepie? Czytaj dalej i sprawdź!

Podsumowanie:

  • Kącik kawowy jest kompletnie wyposażonym stoiskiem: z ekspresem automatycznym, wysokiej jakości ziarnami i akcesoriami, do których zalicza się między innymi kubeczki, mieszadełka, cukier w saszetkach i syropy smakowe.
  • Dobry kącik z kawą jest łatwy w obsłudze i ma nowoczesny, schludny wygląd, spójny z aranżacją sklepu. Dziś zdobycie takiego stoiska dla swojego lokalu nie jest trudne. Można bowiem zdecydować się na wynajem kącika kawowego.
  • Aby kącik kawowy (www.tchibo-coffeeservice.pl) spełniał swoje zadanie jak najlepiej, właściciel powinien dobrać jego wyposażenie do potrzeb swoich klientów, ustawić go w dobrym miejscu i pilnować tego, by stoisko było stale wyposażone w ziarna kawy i niezbędne dodatki.

Kącik kawowy – co to takiego?

To kompletna i funkcjonalna strefa kawowa przyjmująca postać kompaktowego mebla. Mieści się w nim przede wszystkim nowoczesny, automatyczny ekspres do kawy wraz z najwyższej jakości ziarnami oraz wyposażenie dodatkowe: jednorazowe kubki z wieczkami, cukier w saszetkach, mieszadełka, syropy smakowe. Blat mebla jest gładki i odporny na zarysowania – by był łatwy w czyszczeniu i przez długi czas utrzymywał nienaganny wygląd. W meblu znajduje się również podręczny, ale umiejętnie ukryty kosz na odpadki.

Z założenia kącik kawowy ma być łatwy w obsłudze i umożliwiać klientom samodzielne przygotowanie ulubionej kawy, również z mlekiem. W tym przypadku przedsiębiorcy mają do wyboru ekspresy wykorzystujące zarówno tradycyjne mleko, jak i topping, który daje bardzo podobny efekt smakowy i estetyczny do mleka naturalnego, ale nie wymusza tak częstego czyszczenia urządzenia. Kącik kawowy wymaga zaledwie 1 m2 przestrzeni oraz podłączenia do prądu. Stały dostęp do wody nie jest niezbędny, ponieważ dostępne są także ekspresy kawowe z własnymi zbiornikami na wodę.

Jak zdobyć kącik kawowy do swojego sklepu?

W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie przedsiębiorców włączeniem kawy na wynos do oferty swoich sklepów, firmy zajmujące się dostarczaniem rozwiązań kawowych dla biznesów przygotowały ciekawą usługę. To wynajem kącika kawowego. W ramach takiej pomocy do klienta dociera kompletnie wyposażona strefa kawowa – z wybranym wcześniej ekspresem, ziarnami i akcesoriami dodatkowymi. Firma zajmuje się jej montażem, a w razie potrzeby również serwisem technicznym. Przedsiębiorca może liczyć również na profesjonalne doradztwo. W zamian opłaca miesięczny czynsz przez czas określony w umowie.

Jak najlepiej wykorzystać kącik kawowy w sklepie?

Aby stoisko z kawą przynosiło jak największe korzyści, warto zadbać o kilka rzeczy:

  • Wybrać odpowiedni ekspres do kawy – to klient deklaruje, jaki ekspres do kawy chce mieć w swoim kąciku. Z mniejszą czy większą liczbą napojów? Z kawami mlecznymi czy bez? Od jakiego producenta? Tu z pewnością przyda się profesjonalne doradztwo firmy.
  • Ustawić kącik kawowy w dobrym miejscu – najlepiej w ciągu ekspozycyjno-sprzedażowym, w pobliżu pieczywa, kanapek lub gotowych sałatek. Sprawdzi się też miejsce blisko drzwi wejściowych.
  • Pamiętać o utrzymaniu czystości na stoisku i uzupełnianiu ziaren oraz dodatków – tylko schludne, profesjonalnie wyglądające stoisko z kawą przyciągnie wzrok klientów i tylko uzupełnione pozwoli im na przygotowanie potrzebnego napoju.
(Visited 210 times, 1 visits today)

Leave a Reply