Jedzielnia – Odkrywa nieznane smaki Poznania i to w niezmiennie niskiej cenie [ZDJĘCIA, FILM]

W sobotę, 24 sierpnia odbyło się kolejne spotkanie z cyklu Jedzielnia. Tym razem fani dobrej, lokalnej kuchni odwiedzili Stary Rynek, żeby spróbować popisowych dań najlepszych poznańskich restauratorów. I to w niezmiennie niskiej cenie – 10 złotych.


Wyciąg z dzisiejszego menu: gruzińskie żeberka na grillu i hinkali, udziec z indyka pieczony w kwasie imbirowo-kardamonowo-kurkumowym z opiekanymi ziemniakami i kiszoną kapustą, mango chicken curry, gołąbki z czerwonej kapusty z szarpaną wołowiną i chutneyem cebulowym, pierogi różne, miruna z klasycznymi dodatkami, pasta patate e provola i pizza neapolitańska + ciacha i kawa. 

Pyszności serwowali :

 W Filiżance Cafe Poznań

Forni Rossi 777 Pizza Napoletana 

 Pierożek i Kompocik Półwiejska 26

Smażalnia i sklep RYBNY RAJ 

 Tośka Cantine 

SHEMO 

FermentuJEMY

 curry-mary

Fot. Maciej Kasprzak/Wielkopolskamagazyn.pl




To już druga odsłona Jedzielni, czyli kampanii zachęcającej do odkrywania bogactwa miejscowej gastronomii. W ubiegłym roku akcja skupiona była wokół pięciu poznańskich rynków, w tym Jedzielnia rozszerza swoją działalność i zaprasza także do miejsc chętnie odwiedzanych przez mieszkańców i turystów.

Po Rynku Łazarskim, Rynku Wildeckim i parku Stare Koryto Warty czas na Stary Rynek, gdzie w sobotę w godz. 12:00-18:00 można było spróbować wyjątkowych dań przygotowanych przez szefów kuchni pobliskich restauracji. Zasady pozostają takie same jak w ubiegłym roku – każdy lokal prezentuje 3-4 dania, nie droższe jednak niż 10 zł.

– Chcemy, by każdy, kto do nas przyjdzie mógł spróbować więcej, niż jednej potrawy. Zapraszamy różne restauracje, z różnymi typami kuchni i zdajemy sobie sprawę, że niejednokrotnie wybór jednego z kilkunastu świetnych dań byłby bardzo trudny. U nas nie trzeba podejmować trudnych decyzji. Można próbować do woli – tłumaczy Marta Jankowiak, producentka Jedzielni.

Amatorzy słodkości też nie będą mieli powodów do narzekań. Nowością w tym roku jest zaproszenie do każdego wydarzenia jednej cukierni lub kawiarni.

– W Poznaniu, obok świetnych restauracji, mamy także mnóstwo miejsc z doskonałymi wypiekami, a w zeszłym roku wiele osób mówiło nam, że brakuje „słodkiego”. Rozwiązujemy ten problem w najprostszy sposób z możliwych – dodaje Marta Jankowiak.

Szczegółowe informacje o kolejnych spotkaniach dostępne będą na profilach na portalach społecznościowych, m.in. na Facebooku.

Pierwsza edycja Jedzielni odbyła się w 2018 r. Wzięło w niej udział 25 restauracji, które wydały ponad 3000 porcji.
Organizator: Miasto Poznań. Współorganizator: spółka Targowiska.

JZ /poznan.pl/

Zobacz również …

(Visited 445 times, 1 visits today)

Leave a Reply