POZNAŃ: Znani kucharze i kulinarni influencerzy gośćmi Food Hallu Stary Browar [ZDJĘCIA, FILM]

Znani kucharze i kulinarni influencerzy gośćmi Food Hallu Stary Browar

Michał Korkosz, autor bloga rozkoszny.pl i bestsellerowych książek kucharskich, Grzegorz Łapanowski, kucharz znany z programów „Top Chef” i „Jedzenie ma Znaczenie” oraz Jagna Niedzielska, bohaterka „Azja Express” i promotorka gotowanie bez resztek, byli jednymi z gości Parapetówki Food Hallu Stary Browar, która odbyła się w czwartek, 27 lutego 2025 roku. Rozmowy z szefami kuchni i kulinarnymi influencerami poprowadził Orson Hejnowicz.

Podczas wydarzenia można było za darmo spróbować dań z lokali działających w nowej strefie gastronomicznej w Starym Browarze.

Food Hall Stary Browar to nowy punkt na kulinarnej mapie Poznania. W strefie w Pasażu na poziomie +2 pod jednym dachem działają lokale specjalizujące się w kuchniach z różnych zakątków świata. Podczas oficjalnego otwarcia Food Hallu 27 lutego można było wziąć udział w bezpłatnej degustacji dań z foodhallowych knajpek i posłuchać „Rozmów przy stole” z zaproszonymi gośćmi – kucharzami i influencerami. Panele dyskusyjne poprowadził Orson Hejnowicz, poznański szef kuchni, restaurator i założyciel Pop2Up – lokalu w Food Hallu, w którym w każdy weekend gotuje inny twórca.

Fot. Przemysław Łukaszyk


Historie kuchenne


Uczestnikami panelu Chef’s Table byli znani kucharze. Grzegorz Łapanowski zdobył popularność jako prowadzący i juror w polskiej edycji „Top Chef”. W programie „Jedzenie ma znaczenie” dzieli się wiedzą na temat świadomego jedzenia, prowadzi także fundację Szkoła na Widelcu, działającą na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach. Teo Vafidis był uczestnikiem kultowego telewizyjnego show „Europa da się lubić”. Zaraził Polaków miłością do greckiej kuchni, jest założycielem kilku restauracji. Wspólnie z synami stworzył koncept Pita Bros, działający m.in. w Food Hallu Stary Browar. Trzecim gościem tego panelu był Artur Skotarczyk – head chef i współtwórca restauracji Muga, zdobywca pierwszej w Poznaniu gwiazdki Michelin. – Ludzie związani z gastronomią to kopalnia anegdot – mówi Orson Hejnowicz, szef kuchni i gospodarz Parapetówki w Food Hallu. – Dobrym przykładem tego jest nowy podcast „Stary Browar od kuchni”, w którym rozmawiam z kucharzami i restauratorami o ich zawodowej drodze, ulubionym jedzeniu i przepisach. Każdy z gości Parapetówki Food Hallu mógłby być bohaterem lub bohaterką serialu – postawię ich w ogniu jedzeniowych pytań, żebyście mogli z pierwszej ręki poznać ich historie – zapowiada Hejnowicz.


Influencerzy od jedzenia


Druga dyskusja dotyczyła podróży i odkrywania nowych smaków. W rozmowie wzięli udział Meg Szumska, podróżniczka, pisarka i autorka instagramowego profilu @travels_with_szumeg, oraz Dominik Bloch – twórca @poznannawidelcu, jednego z najpopularniejszych kanałów w mediach społecznościowych na temat poznańskiej sceny gastronomicznej. Kolejna z rozmów podczas foodhallowej Parapetówki dotyczyła tematów zdrowego jedzenia i gotowania w duchu „zero waste”. Swoją wiedzą podzieliła się z publicznością Jagna Niedzielska, influencerka, bohaterka programu „Azja Express” i gospodyni serii „Sprytne pomysły Jagny” w TVN STYLE i TVN7, w której podpowiada, jak sprytniej i oszczędniej zarządzać kuchennymi obowiązkami. Drugą uczestniczką panelu będzie dietetyczka Martyna Żmuda-Trzebiatowska. Jej instagramowy profil Zdrowostki z poradami dotyczącymi świadomego jedzenia, codziennych zakupów i czytania etykiet produktów spożywczych śledzi ponad 200 tysięcy osób.


Parapetówka z Rozkosznym


Kiedy przed Gwiazdką i Wielkanocą ze sklepów znikają zapasy serków Philadelphia, oznacza to jedno: cała Polska piecze sernik baskijski z przepisu Rozkosznego. Michał Korkosz podbił serca i podniebienia fanów daniami łączącymi finezję smaku i prostotę wykonania. Przepisy publikuje na blogu rozkoszny.pl i na Instagramie (obserwowanym przez blisko 720 tysięcy osób). Jego książki kucharskie stały się bestsellerami, a amerykańskie wydanie „Nowych Rozkosznych” zdobyło prestiżowe wyróżnienie Foreword Indies. Korkosz wystąpił podczas eventu w Food Hallu Stary Browar jako gość „Rozmów przy stole”. Spotkanie z blogerem poprowadzi Orson Hejnowicz i Natalia Kmieciak, autorka kulinarno-
podróżniczego profilu na Instagramie Smaki Warte Poznania.


Kulinarna Parapetówka w Food Hallu Stary Browar rozpoczęła się o godz. 16:30. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny. – Zapraszamy wszystkich miłośników dobrego jedzenia do spotkania w nieformalnej przestrzeni Food Hallu, próbowania specjałów z naszych restauracji i wsłuchania się w fascynujące historie gości – w końcu spotkania przy stole smakują najlepiej! – zachęca Joanna Tupalska ze Starego Browaru.

O Food Hallu Stary Browar

Food Hall Stary Browar to nowa kulinarna przestrzeń w samym sercu Poznania. To miejsce stworzone dla tych, którzy cenią różnorodność i lubią odkrywać nowe smaki w swobodnej atmosferze – idealne na lunch, rodzinny obiad, kolację z przyjaciółmi, wieczorny bifor przy dobrym koktajlu. Pod jednym dachem działają tutaj autorskie kuchnie inspirowane street foodem z całego świata.


Spotkaniom przy stole w designerskich wnętrzach Food Hallu towarzyszą koncerty, dj sety, rozmowy z gośćmi specjalnymi i wydarzenia kulturalne. To gościnna przestrzeń przyjazna społecznościowym inicjatywom i lokalnym współpracom. Food Hall Stary Browar jest jak kuchnia w domu – pełen gwaru, kuszących aromatów, otwarty dla mieszkańców i gości.


Food Hall Stary Browar – koncepty:
Świt – bar kawowy
Zmierzch – cocktail bar
Pita Bros – grecki street food
Maczane – oryginalne frytki belgijskie
Silk & Spicy – kuchnia tajska i Asian fusion
SmashUp – smash burgery
Kim Chi Ken – smażone kurczaki w stylu koreańskim
Kura Warzyw – Gemüse Kebap
Pop2Up – pop-up Orsona: jedna kuchnia, wielu twórców

(Visited 243 times, 1 visits today)

Leave a Reply