Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku – 20 dań z kaczki zostanie poddane surowej ocenie

Mimo nietypowego roku, na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku nie może zabraknąć konkursu kulinarnego. W tym roku wracamy do kaczki! Kaczki, która mocno wiąże się z Wielkopolską, ale także z Festiwalem. Trzy lata temu odbył się bowiem kaczy konkurs i to w dwóch kategoriach.

To było wielkie wydarzenie. Konkursy po krótkiej przerwie powróciły do festiwalowego programu i to z przytupem.


Jury złożone z kucharzy oraz wybitnych smakoszy wybrało dwóch zwycięzców: w kategorii „Tradycyjna klasyczna” wygrała Restauracja 3 Kolory Malta w Poznaniu, w rywalizacji „Nowa tradycja” najlepsza okazała się kaczka restauracji Cocorico w Poznaniu.

W tym roku zaproszono restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne do rywalizacji, której tematem jest po prostu kaczka. Należy przygotować dowolne danie, może być to: przystawka lub danie główne, z dowolnego elementu kaczki w dowolnej kreacji. Jest jeden warunek, danie musi być w bieżącym menu lub we wkładce sezonowej. Głównym celem zorganizowania jednego z pierwszych konkursów kulinarnych w Polsce po ogólnokrajowej kwarantannie jest wsparcie gastronomii, promocja lokali, które ucierpiały bardzo mocno w okresie, gdy ich działalność opierała się tylko na wywozach.

Aż 20 dań zostanie poddanych ocenie jury, w którego skład wchodzą m.in. Paweł Loroch, Gieno Mientkiewicz, Adam Chrząstowski, Dawid Łagowski, Katia Roman-Trzaska, Maciej Piątek, Sergiusz Hieronimczak. Do konkursu zgłosiły się następujące restauracje: RAUT Eventy Catering Restauracja Rezydencja z Kicina, Hotel Andersia -Restauracja Flavoria, Restauracja 3kolory Malta (obrońca pierwszego miejsca z poprzedniego konkursu), Restauracja & Hotel Punkt Widzenia ze Skórzewa, Hotel Vistula ze Świecia (damska ekipa), Viva Pomodori, Ratajska Kuchnia i Wino, Pałac w Orli, Pierożak, Restauracja Dziki Dwór pod Kaczką Gniezno, Pałacowa Spiżarnia Pałac Popowo oraz poza klasyfikacją gospodarze konkursu Restauracja ZA MUREM w Poznaniu. Restauracje mogły zgłaszać do trzech dań. Wśród propozycji przeważa klasyka, czyli kaczka z pyzami i modrą kapustą, ale mamy też takie smakołyki jak pierogi po poznańsku z farszem pieczonej kaczki z jabłkami, tatara z piersi kaczej, sernik z podrobami kaczymi czy przystawkę, do której kucharz wykorzystał… liście marihuany leczniczej.

Udział w konkursie, a szczególnie zwycięstwo daje także wymierne korzyści finansowe. Restauracja 3kolory Malta, która wciąż ma w swojej ofercie kaczkę konkursową i sprzedaje ją w ćwiartkach i połówkach z pyzami i modrą kapustą jest najlepszym przykładem. Od zwycięstwa goście zjedli kilka tysięcy porcji (tylko w roku 2019 – ćwiartki 3299 sztuk i połówki 513 sztuk), a takie opinie jak te nie należą do rzadkości: Kaczka najlepsza w Poznaniu!, czy też Najlepsza kaczka, jaką jedliśmy (opinie z Tripadvisora).

Konkurs odbywa się w Restauracji Za Murem, ul. Fabianowo 39 w Poznaniu 14 sierpnia. Początek rywalizacji o godzinie 11.00.

Ogłoszenie wyników i wręczenie wyróżnień oraz certyfikatów odbędzie się ok. godziny 18.00 w Restauracji Za Murem. Nie ujawnimy kolejności trzech pierwszych miejsc. Uroczyste wręczenie dyplomów odbędzie się w sobotę o godzinie 20.00 na Starym Rynku wraz z wręczeniem nagród w Konkursie Nalewkowym.

Podczas całego dnia w Restauracji Za Murem będzie można skorzystać z dań ze skróconego menu opartego na kaczce: czernina, gulasz z podrobów oraz pajda chleba ze smarowidłem kaczym. Będą dostępne też napoje.

Od tego roku organizację konkursów kulinarnych na OFDS przejmuje firma Juliusza Podolskiego De’GUSTATOR PR, która wspierała organizatorów przy poprzednich trzech konkursach i jest współorganizatorem wielu eventów kulinarnych w tym konkursów dla kucharzy. Partnerami wydarzenia są: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Restauracja Za Murem, OryginalySOK, Spomlek – Skarby Serowara oraz Stallas.

(Visited 225 times, 1 visits today)

Leave a Reply