Poznań – Przybywa ogródków gastronomicznych

Około 160 letnich ogródków gastronomicznych działa w tym sezonie na terenie Poznania. W stosunku do ubiegłego roku liczba miejsc, w których mieszkańcy i turyści mogą doświadczać atmosfery Poznania oraz jego kulinarnych uroków, zwiększyła się o niemal 40. 


– To dobrą informacja, bo coraz więcej osób odwiedza Poznań, a miejska gastronomia reaguje na to zwiększaniem ciekawej oferty. Jest to również dowód na to, że działania rewitalizacyjne, w tym zmiany przestrzenne – takie jak utworzenie atrakcyjnych terenów rekreacyjnych nad Wartą i w jej okolicy, a także wprowadzenie strefy uspokojonego ruchu – przynoszą efekty. Rosnąca liczba użytkowników historycznej części śródmieścia – zarówno turystów jak mieszkańców – owocuje ożywieniem gospodarczym w tym rejonie, zmniejszającą się liczbą pustostanów, a nawet w wielu miejscach zapotrzebowaniem na nowe lokale użytkowe – mówi Mariusz Wiśniewski, zastępca prezydenta Poznania i dodaje, że zmiany wpływają na ożywienie prac budowlanych w centrum miasta. Dowodem na to są remonty kamienic i nowe inwestycje.

– Tylko na ulicy Wrocławskiej liczba letnich ogródków gastronomicznych wzrosła z 10 w roku ubiegłym do 19 obecnie. Wszystkie nowe powiązane są z dziennymi lokalami gastronomicznymi – informuje Piotr Libicki, plastyk miejski. To dzięki ujednoliconemu  wyglądowi, zgodnemu z wytycznymi wypracowanymi przez niego oraz Miejskiego Konserwatora Zabytków, obiekty te wpływają na estetykę ulicy.

Pełnomocnik prezydenta Poznania ds. Estetyki Miasta w porozumieniu z Miejskim Konserwatorem Zabytków czuwa nad estetyką wszystkich ogródków, opiniując ich projekty i zgody na ich lokalizację. W tym roku nowe punkty tego typu pojawiły się nie tylko w ścisłym centrum – m.in. przy pl. Wolności, ul. 27 Grudnia, Fredry, Ratajczaka, Kwiatowej czy Szewskiej, lecz również na Łazarzu, Jeżycach i Śródce oraz nad Wartą.

Miasto, dbając o kwestie związane z porządkiem i spokojem, określiło godziny działalności ogródków. W obszarze staromiejskim mogą być czynne od poniedziałku do czwartku i w niedziele od godz. 6.00 do północy, zaś w piątki i soboty oraz w dni poprzedzające dzień ustawowo wolny od pracy – od godz. 6.00 do godz. 2.00 dnia następnego. Dopuszcza się doliczenie do godzin funkcjonowania dodatkowych 30 minut jako czasu potrzebnego na ich zamknięcie. Poza obszarem staromiejskim ogródki gastronomiczne mogą działać od godz. 6.00 do 22.00.

Jacek Łakomy/biuro prasowe /poznan.pl







Dodaj komentarz