Poznań Food Days. Do kina i na kolację

6 filmów z jedzeniem i kuchnią w roli głównej będzie można zobaczyć w ramach sensów kina kulinarnego podczas Poznań Food Days. Ucztę dla oczu, dopełni uczta dla podniebienia, którą – inspirując się obejrzanymi filmami – przygotują poznańscy szefowie kuchni. Films for Food Poznań odbędzie się w dniach od 11 do 13 sierpnia. 



Films for Food Poznań to przegląd filmów dokumentalnych o tematyce kulinarnej.


Wśród zaprezentowanych obrazów znajdą się między innymi głośny dokument „Czerwona obsesja” odsłaniający kulisy światowego rynku wina, „Mrówki na krewetce” dokumentujące kilkutygodniowy pobyt ekipy słynnej restauracji Noma w Tokio czy ekranizacja książki-manifestu „W obronie jedzenia” Michaela Pollana.

– Każdy z tych filmów dotyka innego zagadnienia związanego z szeroko pojętymi kulinariami – mówi Jan Rajpold z Kina Pałacowego CK Zamek, gdzie pokazywane będą filmy w ramach tego cyklu. – Każdego wieczoru widzowie będą mogli zobaczyć dwa filmy o tematyce kulinarnej. Wstępem do każdego seansu będzie mały poczęstunek. Widzowie otrzymają nawiązujące do tematu filmu tapasy, co pozwoli im wprowadzić się w klimat obrazu, który chwilę później zobaczą na ekranie – dodaje.

Rozbudzony w kinie apetyt będzie można zaspokoić podczas specjalnych kolacji, których menu powstanie z inspiracji prezentowanymi w przeglądzie filmami. W piątek, 11 sierpnia restauracja The Time z ulicy Młyńskiej 12 serwować będzie kolację przygotowaną w oparciu o film „Czerwona obsesja”, podczas której najsilniejszy akcent położony zostanie na odpowiedni dobór win do serwowanych dań. W sobotni wieczór restauracja Szarlotta na ulicy Świętosławskiego przygotuje kolację zainspirowaną filmową opowieścią o „Łowcach owoców”. Film opowiada o pasjonatach, którzy podróżują w najodleglejsze zakątki świata w poszukiwaniu kiedyś popularnych i występujących licznie, a dziś już bardzo rzadkich owoców, po to by na nowo przywrócić ich smak społeczności.




– Nie mogłem podejść do tego zadania dosłownie i serwować owoców i potraw, które zostały w filmie przedstawione, na zasadzie prostego naśladownictwa – mówi Paweł Rozmiarek, szef kuchni w Bistro Szarlotta.


– Dostępne w Polsce egzotyczne owoce postanowiłem zestawić w swoim menu z tradycyjnymi polskimi smakami. I tak mamy np. karkówkę ze świni złotnickiej marynowaną w jabłku, podaną z kumkwatem. Plus nasze regionalne wielkopolskie szagówki. Pointą całej kolacji będzie deser, który ma pokazać walory naszych polskich owoców – zapowiada.

Ostatniego wieczoru, w niedzielę 13 sierpnia, restauracja Concordia Taste z ulicy Zwierzynieckiej zaserwuje ucztę z owoców morza po pokazie filmu „Małże i miłość”. Rezerwacji na wszystkie kolacje można dokonywać bezpośrednio w restauracjach. Wszystkie szczegóły dotyczące tego wydarzenia dostępne są na stronie www.poznanfooddays.pl.
Przegląd kina kulinarnego Films for Food jest elementem programu Poznań food Days. W  ramach tej nowej inicjatywy na mapie naszego miasta będzie można wziąć udział w wielu wydarzeniach, w tym w kolejnej edycji znanego wszystkim Festiwalu Dobrego Smaku, czy warsztatach kulinarnych. Będzie można też skorzystać z oferty restauracji w Poznaniu i okolicach, które z okazji Poznań Food Days przygotują specjalne menu oraz przekąski regionalne w konwencji tapas.

Joanna Żabierek/biuro prasowe/poznan.pl

Czytaj również …




(Visited 144 times, 1 visits today)

Leave a Reply